Ragoût z wołowiny i ciecierzycy

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg wołowiny - karkówki, łopatki albo rumsztyku

2 łyżki wędzonej papryki

1 łyżka suszonego chili

pół łyżki uprażonego, zmielonego kminu

1 łodyga selera naciowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

ćwierć filiżanki oliwy

4 czerwone papryki

2 zielone papryki

2 cebule

6 ząbków czosnku

2 długie chili

1 marchewka

2 filiżanki namoczonej ciecierzycy

1 litr passaty

2 filiżanki bulionu wołowego albo z kurczaka

pół filiżanki czerwonego wina

1 filiżanka liści bazylii

1 filiżanka natki kolendry

2 płaty ciasta francuskiego

500 g mozzarelli

stopione masło



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C.

Wołowinę pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem.

Połowę oliwy rozgrzać w dużym naczyniu do zapiekania. Obsmażyć mięso, następnie przełożyć na talerz.

Papryki przeciąć na pół, skropić oliwą i grillować, aż się przypieką. Przełożyć do miski i zakryć folią. Kiedy przestygną usunąć skórę i nasiona. Rozdrobnić blenderem na purée.

W garnku rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchewkę i chili. Smażyć przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso i smażyć przez 2-3 minuty. Wlać passatę, paprykowe purée i bulion. Dodać zioła, ciecierzycę oraz wino. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i piec przez 2 godziny.

Gotowe ragoût posypać startym serem, przykryć ciastem i posmarować stopionym masłem. Zapiec, żeby ciasto się zrumieniło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.