Racuszki ziemniaczane z boczkiem

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Racuszki ziemniaczane z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g obranych ziemniaków (odmiana niskoskrobiowa)

1½ łyżeczki soli

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

4 łyżki oliwy extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Utrzyj ziemniaki na tarce i grubych oczkach albo za pomocą szatkownicy z podobnym ostrzem. Wymieszaj je z solą i pieprzem, a następnie odciśnij nadmiar wydzielonej cieczy. Rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oliwy na teflonowej patelni i nałóż porcje tartych ziemniaków o rozmiarze łyżki, ściskając je dłonią, a później spłaszczając łopatką. Smaż racuszki, aż się zrumienią, odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmuj je z patelni i przechowuj w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku ogrzanym do 120°C.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Ziemniaki pieczone z łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.