Nadia G.

Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Racuszki orzechowo-bananowe z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Racuszki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

1 szczypta soli morskiej

mała szczypta sody oczyszczonej

3 rozgniecione dojrzałe banany

½ szklanki gładkiego masła arachidowego

2/3 szklanki mleka

1 jajko

1 litr oleju arachidowego (do smażenia)



Sos czekoladowy:

1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady

½ szklanki śmietany kremówki

1 szklanka wody (do kąpieli wodnej)



Przygotowanie:

Połącz wszystkie sypkie składniki w misce i wymieszaj. Dodaj banany, masło orzechowe, mleko, jajko i utrzyj, aż masa uzyska konsystencję pozwalającą nabrać łyżką okrągłe porcyjki. Rozgrzej olej arachidowy do 190 stopni C w średnim rondlu. Nabieraj porcje ciasta jedną łyżką, a drugą zsuwaj je ostrożnie do oleju i smaż po 4-5 sztuk na raz przez 5 min, aż będą puszyste, chrupkie i złoto-brązowe. Odsącz je z tłuszczu na metalowej kratce. Zagotuj szklankę wody w garnku, zmniejsz płomień i postaw na garnku z wodą dużą metalową miskę. Wsyp do miski czekoladę, zalej kremówką i mieszaj, aż składniki się połączą. Podawaj racuszki polane sosem czekoladowym.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.