Marieta  Marecka

Racuszki drożdżowe z cukrem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 9553

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mąki

20 g świeżych drożdży

50 g masła

2-3 łyżki cukru

300 ml mleka

2 jaja

sól

1 op. cukru waniliowego

300 ml oleju do smażenia

cukier puder do podania

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, aż będą płynne. W osobnym naczyniu łączymy rózgą jaja i ciepłe mleko. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, żeby trochę przestygło. Do drożdży dolewamy jaja z mlekiem, dodajemy resztę cukru i cukier waniliowy, ciepłe masło, sól i mąkę. Ucieramy bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Robimy to dość długo, nawet 8-10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, robimy próbę z małą ilością, jeśli szybko wypłynie tłuszcz jest gotowy. Smażymy partiami duże porcje po 3-4 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze i serwujemy gorące z nutellą i cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Jabłka w cieście z sosem toffi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

escape

postów: 1

03.12.2015 17:51

CYTUJ

1 opakowanie cukru waniliowego to ile gram konkretnie?

I czy mozna zamiast tego cukru dodac troche ekstraktu waniliowego?

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.12.2015 17:53

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.