Brygida Kosel

Racuchy


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14115

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jaja

2 łyżki cukru

5 dag drożdży

½ l mleka

½ kg mąki

25 dag truskawek

sól

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać 2 jajka, drożdże i łyżeczkę cukru. Dolać pół szklanki mleka. Odstawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dolać zaczyn. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i swobodnie odchodzić od łyżki. Im ciasto będzie gęstsze, tym racuchy lepiej wyrosną. Gdyby było zbyt gęste można dolać mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Można od razu dodać je do ciasta lub ładnie poukładać na smażących się racuchach. Racuchy smażyć na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem lub olejem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Udekorować gałązką świeżej mięty. Polać śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.