Jacek Sikora

Racuchy z jabłkiem i ricottą


Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Racuchy z jabłkiem i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¾ szklanki mąki

3 dag kwaśnych jabłek

¾ opakowania sera ricotta

1 łyżka miodu

1 łyżka miazgi migdałowej

4 jajka

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

cukier puder

 

Przygotowanie:

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do racuchów najlepsze będą twarde, mięsiste i kwaśne jabłka. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem, miodem i migdałami, posolić i przyprawić do smaku cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać pianę z białek. Robimy to powoli, starając się żeby nie “oklapła” przy mieszaniu składników. Racuchy smażyć na oleju. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

02.06.2017 11:01

CYTUJ

zastanawiam się czy mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów, będzie dobra do tego, ostatnio używałam jej do ciasta biszkoptowego i byłam bardzo zadowolona :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.