Tobie  Puttock

Racuchy z cukinii


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Racuchy z cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

2 średnie cukinie, umyte i utarte na tarce o grubych oczkach

garstka umytych i porwanych na kawałki listków mięty

1 łyżka liści kopru włoskiego lub ogrodowego

2 łyżki greckiego sera myzithra

1 duże jajko z fermy ekologicznej

1 łyżka mąki

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

1 cytryna



Przygotowanie

Wymieszaj utarte cukinie, miętę, listki kopru włoskiego, jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt płynne, dodaj trochę mąki. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powierzchnią i smaż niewielkie racuchy wielkości dużej podłużnej śliwki aż się zezłocą z obu stron. Osącz nadmiar tłuszczu na kuchennym ręczniku. Ułóż je na talerzach, oprósz solą i podawaj z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ziemniaki z kminem i chili
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.