Jose Andres

Racuchy na oliwie


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Racuchy na oliwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

415 ml mąki uniwersalnej

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

lekko roztrzepane jajko

356 ml maślanki

4 łyżki hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

plus trochę w razie potrzeby

80 ml rozdrobnionej ciemnej czekolady

najlepiej hiszpańskiej

60 ml miodu

najlepiej hiszpańskiego cytrynowego

listki świeżej mięty

 

 

Przygotowanie:


W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wlewamy jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy i mieszamy na gładką masę, a następnie dodajemy czekoladę. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe dwie łyżki oliwy. Wlewamy 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smażymy, aż się zrumieni. Odwracamy racuch łopatką i zrumieniamy z drugiej strony. Przekładamy do nagrzanego piekarnika. Powtarzamy te czynności z resztą ciasta, w razie potrzeby dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polewamy racuchy miodem i przybieramy listkami mięty.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.