Racuchy kukurydziane z awokado

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Racuchy kukurydziane z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filiżanki świeżych ziaren kukurydzy

2-3 posiekane szalotki

2 łyżki posiekanej natki kolendry

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 jajka

ćwierć filiżanki mąki razowej ze środkiem spulchniającym

2 łyżki twarożku

1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)

oliwa do smażenia

 

Salsa:

1 rozgniecione awokado bez skórki

5 pokrojonych pomidorków koktajlowych

sok z 1 cytryny

1 pęczek posiekanej bazylii

sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać kukurydzę, szalotki, czosnek, jajka, mąkę, twarożek i paprykę. Tak przygotowane ciasto wykładać łyżką na rozgrzaną oliwę formując racuchy. Smażyć przez 3-5 minut z każdej strony. Nadmiar tłuszczu odsączyć.
Składniki salsy wymieszać. Podawać z racuchami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.