Anna Olson

Racuchy fasolowe


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Racuchy fasolowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g świeżej zielonej i żółtej fasolki szparagowej

3 łyżki oliwy

½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli

¼ szklanki mąki

2 duże jajka

żółtka oddzielone od białek

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki miałkiej soli

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


Obierz umyte strąki fasolki i pokrój ukośnie w drobne kawałki. Zblanszuj je w garnku z posolonym wrzątkiem, gotując bez przykrycia, aż zmiękną (4-5 min). Odsącz fasolkę, zahartuj w wodzie z lodem i odstaw na bok. Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy w rondelku i uduś cebulę do miękkości. Ostudź ją nieco i wymieszaj z fasolką. W drugiej misce wymieszaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz gałkę muszkatołową. Wmieszaj do ciasta fasolkę z cebulą. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w 2 porcjach. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i nakładaj porcje przygotowanej mieszaniny. Smaż ok. 3 min po jednej stronie, odwróć ostrożnie i dosmaż. Podawaj racuchy z dodatkiem kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka z kaszy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podsmażane szparagi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.