Rabarbarowy deser parfait

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rabarbarowy deser parfait
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 miarki pokrojonego rabarbaru

ćwierć miarki cukru

białko jajka

szczypta soli

1/3 miarki cukru

2/3 miarki gęstej śmietany

łyżeczka ekstraktu wanilii

 

Przygotowanie:

Wrzucić rabarbar do rondla z cukrem i ćwiartką miarki wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli jest za rzadki, pozostawić na gazie i mieszać, żeby odparować nadmiar cieczy. Odstawić.
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podgrzać cukier w trzech łyżeczkach wody, aż zacznie się ciągnąć (etap poprzedzający karmelizację). Włączyć mieszadła miksera, wlać pianę i miksować do powstania chłodnej, sztywnej masy bezowej. W tym czasie ubić śmietanę z wanilią. Połączyć obie masy.
Rozłożyć rabarbar do czterech szampanek. Pokryć powstałą masą. Zakryć i schłodzić przez dwie godziny przed podaniem.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.