Rabarbar w syropie z sosem z crème fraiche, ciastkiem i truskawkowym sorbetem

Przepis z programu Manic Organic (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rabarbar w syropie z sosem z crème fraiche, ciastkiem i truskawkowym sorbetem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciastka:

2 szklanki mąki

½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 łyżki cukru

125 g pokrojonego w kostkę masła

½ szklanki oraz 2 łyżki śmietany 36%

¼ szklanki maślanki



Rabarbar:

2 szklanki drobno posiekanego rabarbaru

1 podzielona na cząstki pomarańcza

1 podzielona na cząstki cytryna

½ podzielonego na cząstki grejpfruta

1 szklanka wytrawnego białego wina

1 szklanka cukru

5 - 6 pokrojonych na paseczki listków mięty



Sos z crème fraiche:

¾ szklanki crème fraiche lub kwaśnej śmietany

¼ szklanki śmietany 36%

sok z 1 cytryny

2 łyżki cukru

miąższ z 1 laski wanilii



sorbet truskawkowy



Przygotowanie ciastek:

Rozgrzać piekarnik do 215°C. Wymieszać w misce miksera mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i miksować, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać maślankę i śmietanę i miksować, aż połączą się z ciastem, nie za długo. Z ciasta uformować placek grubości 1 cm, wycinać okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm. Ułożyć na suchej blasze i posmarować pozostałą częścią śmietany. Piec 10 - 12 minut, aż z wierzchu się zrumienią. Zostawić na ruszcie do ostygnięcia.



Rabarbar:

Do rondla wlać wino, wsypać cukier i postawić na średnim ogniu. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar i gotować do miękkości, około minuty. Należy uważać, by go nie rozgotować. Rabarbar i powstały syrop schłodzić w lodówce. Odcedzić rabarbar i dodać do niego cytrusy. Odcedzony syrop postawić na ogniu, zredukować o połowę i odstawić do ostygnięcia. Tuż przed podaniem dodać miętę (zbyt wcześnie dodana straci kolor).



Sos z crème fraiche:

Wlać do rondla śmietanę, dodać wanilię i cukier, zagotować mieszając trzepaczką, by rozpuścił się cukier. Zdjąć rondel z ognia i przecedzić sos przez drobne sito. Dodać crème fraiche, podawać ciepły. Wylać łyżkę sosu z crème fraiche na talerz. Przekroić na pół ciastko, jego dolną połowę umieścić na talerzu z sosem. Na ciastko wyłożyć rabarbar, polać syropem i ułożyć na nim porcję truskawkowego sorbetu. Przykryć drugą połową ciastka i posypać cukrem pudrem.



© Antony John



powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.