Jola Słoma

Quiche z tofu z karczochami i szparagami


Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Quiche z tofu z karczochami i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30 dag tofu

20 dag karczochów z zalewy lub świeżych ugotowanych na parze

1/2 pęczka zielonych szparagów

200 ml śmietanki sojowej

3 łyżki mąki ryżowej

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

3 łyżki oliwek

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka cząbru

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki sosu sojowego

sok z 1/2 cytryny

1,5 łyżeczki soli

garść podprażonych orzeszków pinii

Sos karobowy ze świeżą kolendrą

3 łyżki melasy z karobu

2 łyżki utartego świeżego imbiru

1/2 limonki

garść posiekanych liści kolendry

Przygotowanie:

Miksujemy tofu ze śmietanką sojową, sosem sojowym i solą na jednolitą masę. Następnie dodajemy zioła, mąkę i siemię lniane i jeszcze raz miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy ponownie. Osobno miksujemy oliwki z oliwą, tak aby były wyczuwalne ich kawałki i dodajemy do masy i mieszamy łyżką. W wysmarowanej olejem formie układamy pokrojone w ćwiartki serca karczochów. Wylewamy na nie przygotowaną masę, a na wierzchu układamy szparagi. Gotujemy na parze aż masa się zetnie. Ocieramy skórkę z połowy limonki i łączymy z melasą z karobu, utartym imbirem i 1 łyżką soku z limonki. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i mieszamy jeszcze raz. Quiche podajemy polany sosem i posypany orzeszkami pinii. Jest równie smaczny na ciepło i na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone z rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż w liściach lotosu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.