Si King

Quiche lorraine


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Quiche lorraine
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

180 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania

100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

50 g tartego parmezanu

2 łyżeczki listków tymianku

1 jajko (od kur z wolnego chowu)

1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)



Nadzienie

3 jajka (od kur z wolnego chowu)

150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę

250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)

150 g sera gruyere

świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło, parmezan i tymianek. Rozetrzeć wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na pół godziny do lodówki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek, wielkości dużej formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć kółkiem z pergaminu, a na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere\'a, w misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do masy zbyt wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem, posypać odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.



© Dave Myers i Si King

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.