Sophie Dahl

Quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem śmietankowo-limonkowym


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadille z papryką, serem, guacamole i sosem śmietankowo-limonkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Quesadille:

1 puszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej

2 duże czerwone pieczone papryki ze słoika, pokrojone na kawałki

oliwa

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

tabasco

150 g sera Monterey Jack, startego

pęczek kolendry, posiekany

150 g tofu

szczypta kurkumy

szczypta mielonego kminku

1 dymka, pokrojona na cienkie plasterki

1 czerwone chili, pozbawione pestek, drobno posiekane

1 pierś z kurczaka, pieczona przez około 25 minut w 180 stopniach C z małą ilością oliwy i doprawiona solą i pieprzem

4 tortille (pszenne białe, razowe, orkiszowe)

duża garść kolendry, drobno posiekanej



Guacamole:

2 dojrzałe awokado, miąższ wybrany i rozgnieciony

otarta skórka i sok z limonki

1 pomidor bez pestek i drobno posiekany

½ czerwonej cebuli, obranej i drobno posiekanej

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz



Sos śmietanowy:

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

otarta skórka i sok z limonki



Przygotowanie:

Wymieszaj fasolę z kawałkami pieczonej papryki, małą ilością oliwy, solą pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco. Zrób guacamole, mieszając podane składniki. Wymieszaj ser z posiekaną kolendrą. Rozdziel fasolę z papryką do dwóch misek. Podsmaż dymkę i chili na małej ilości oliwy, dodaj pokruszone tofu, kurkumę i kminek. Posiekaj mięso z piersi kurczaka. Połóż tortillę na patelni, a na nią nałóż połowę fasoli. Na wierzchu rozłóż tofu, posyp serem z kolendrą i przykryj drugą tortillą. Podsmażaj na niedużym ogniu, aż tortilla się zrumieni, a nadzienie zagrzeje i ser stopi, a następnie odwróć szybkim ruchem tortillę na drugą stronę. W ten sam sposób przygotuj drugą quesadillę, zamiast tofu dodając kurczaka. Wymieszaj śmietanę z otartą skórką i sokiem z połowy limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe quesadillas pokrój na kliny i podawaj ze śmietaną i guacamole.



© Sophie Dahl

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Omlet tradycyjny (francuski)
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.