Quesadille z grzybami i serem

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadille z grzybami i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

borowiki:

2 łyżki oliwy

1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki

250 g borowików, oczyszczonych i pokrojonych

1 chili jalapeno lub serrano, pozbawiona nasion i posiekana

sól i pieprz

kilka pędów kolendry lub estragonu



niebieskie tortille:

1 filiżanka niebieskiej mąki kukurydzianej

1 filiżanka mąki kukurydzianej typu „masa harina”

1 filiżanka queso fresco (albo miękkiego sera koziego lub ricotty)

½ łyżeczki soli

1 filiżanka ciepłej wody

salsa (niekoniecznie)



Przygotowanie:

Borowiki: na dużej ciężkiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i smażymy około 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy grzyby i chili i smażymy kolejne 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kolendrę i odstawiamy. Niebieskie tortille: w naczyniu łączymy niebieską mąkę kukurydzianą z mąką „masa harina”, solą i wodą. Mieszamy drewnianą łyżką około 2 minut, aż powstanie ciasto. Nakrywamy naczynie folią i odstawiamy na 2 minuty. Dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. Kulki przechowujemy w foliowej torbie, żeby nie wyschły (jeśli wyschną, dodajemy nieco wody). Kulkę ciasta umieszczamy na kawałku folii i nakrywamy drugim kawałkiem. Lekko rozpłaszczamy ciasto dłonią, a potem szybko rozwałkowujemy. Przerzucamy placek na drugą stronę i znów rozwałkowujemy. Placek powinien mieć około 15 cm średnicy. Powtarzamy z pozostałymi kulkami. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię lub płaską płytę grillową. Od placka odrywamy folię, odwracamy i odrywamy folię z drugiej strony. Przekładamy na patelnię. Opiekamy 30 sekund z jednej strony. Przerzucamy i znów opiekamy 30 sekund. Przerzucamy jeszcze raz. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Tortillę smarujemy ¼ sera. Dodajemy ¼ grzybów i nakrywamy drugą tortillą. Umieszczamy znów na patelni lub płycie, zmniejszamy ogień i lekko dociskamy placek. Podpiekamy, aż ser zacznie topnieć. Odwracamy quesadillę i ogrzewamy jeszcze minutę. Tak samo postępujemy z resztą składników. Podajemy z salsą.

powrót

Podobne przepisy

Szarmula
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.