Ainsley Harriot

Quesadillas z chorizo


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadillas z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 posiekana cebula

oliwa do smażenia

2 posiekane ząbki czosnku

1 zielone chili

bez pestek

posiekane

chorizo (hiszpańska pikantna kiełbaska

tu należy użyć miękkiego chorizo)

2-3 gotowane ziemniaki

rozgniecione

sól

pieprz do smaku

garść tartego sera manchego (hiszpański ser

w zastępstwie może być cheddar)

garść listków kolendry

pszenne tortille (do kupienia w supermarketach)

parę łyżek gęstej kwaśnej śmietany

łyżeczka słodkiego sosu chili

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulkę, kiedy zmięknie, dodać czosnek i chili. Chorizo przekroić wzdłuż, a potem na półplasterki, usmażyć z cebulą na chrupiąco. Kiedy chorizo będzie już przysmażone, dodać ziemniaki, przyprawić pieprzem i solą (ostrożnie z solą: chorizo jest dość słone). Wymieszać, chwilę smażyć, dodać tarty ser i listki kolendry, wymieszać.
Na brzegu grilla lub na patelni grillowej podgrzać tortille—uważając, by ich zbytnio nie podpiec (mają być ciepłe i miękkie). Na podgrzane tortille nałożyć łyżkę nadzienia z chorizo i sera, złożyć na pół, a następnie zwinąć w rożek. Nałożyć z wierzchu trochę śmietany, wymieszanej z sosem chili, tak, by widać było smużki chili w śmietanie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.