Paul Merret

Quesadilla z czarną fasolą na ostro


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Quesadilla z czarną fasolą na ostro
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (400 g) czarnej fasoli

odsączonej i przepłukanej

½ łyżeczki mielonego kminu

½ łyżeczki suszonego oregano

1 łyżeczka suszonych płatków chili

2 dymki

przycięte i pokrojone na plasterki

1 czerwona papryka

pokrojona w kostkę o boku 1 cm

80 g tartego cheddara

sól i świeżo mielony pieprz

4 gotowe miękkie wrapy (placki) pszenne albo kukurydziane

1 ząbek czosnku

obrany i przekrojony na pół

2 łyżki oleju roślinnego

garść listków kolendry

umytych i posiekanych

1 dojrzałe awokado

obrane

bez pestki

posiekane

sok z 1 limonki

1 limonka pokrojona na cząstki

do podania

szczypta soli

2 łyżki pestek dyni bez łupinek

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce fasolę, kmin, oregano, suszone płatki chili, posiekaną dymkę, paprykę i tarty ser. Najlepiej zrobić to rękami, częściowo lekko miażdżąc fasolę. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Rozłóż tortille na czystym blacie i natrzyj je czosnkiem. Rozłóż fasolową mieszaninę na 2 tortillach aż po brzegi. Przykryj je pozostałymi dwoma plackami, natartą czosnkiem powierzchnią w dół. Rozgrzej połowę oleju na patelni i usmaż pierwszą quesadillę po 3-4 min z każdej strony, aż tortille będą złociste, a ser w środku się stopi. Połóż quesadillę na kawałku papierowego ręcznika, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Powtórz czynności z drugą quesadillą. W tym czasie wymieszaj w misce kolendrę, awokado, sok z limonki i szczyptę soli. Kiedy zdejmiesz drugą quesadillę z patelni, upraż na pozostałym oleju pestki dyni i dodaj je do sałatki z awokado. Pokrój obie quesadille na 6 kawałków i rozłóż na talerzach. Na wierzch nałóż sałatkę z awokado i podawaj z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05) fagioli all uceletto
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.05)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ziemniaki z pietruszką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Ziemniaki z kminem i chili
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.