Tomasz Jakubiak

Pyzy z wołowiną


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2162

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto na pyzy:

1 kg surowych ziemniaków

1 kg ugotowanych ziemniaków

łyżeczka soli

łyżka mąki ziemniaczanej

 

Farsz:

0,5 kg mielonej wołowiny

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

łyżka sosu sojowego

łyżeczka chilli w proszku

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka suszonej papryki

łyżka sosu Worcester

2 łyżki octu jabłkowego

Omasta:

150 g gęsiego smalcu

cebula

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij z nich sok. Z miski wylej sok, ale zostaw osadzoną na dnie skrobię.
Połącz starte surowe ziemniaki, skrobię i ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Dopraw solą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.
Przygotuj farsz. Mięso włóż do miski, dodaj pokrojoną cebulę, starty czosnek, paprykę wędzoną, paprykę suszoną, sos Worcester i ocet jabłkowy. Farsz dokładnie wymieszaj.
Zamocz dłonie w wodzie, kawałek ciasta rozprowadź na dłoni, tak żeby przypominał placek. Następnie nałóż farsz i uformuj kulkę.
Pyzy gotuj na małym ogniu przez ok 15 minut. Maksymalnie po 4 sztuki.
Na patelni rozpuść smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i chilli. Gorące pyzy podaj polane omastą. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.