Dave  Myers

Pyttipanna


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pyttipanna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

650 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę

1 duża marchewka, pokrojona w półcentymetrową kostkę

1 łyżka oleju roślinnego

150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę

150 g resztek pieczeni wieprzowej, wołowej lub jagnięcej – mięso pokrojone w kostkę

15 g masła

2 pokrojone w kostkę cebule

150 g pieczarek, pokrojonych w kostkę

listki z dwóch gałązek tymianku

100 g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę

30 g suszonych grzybów, namoczonych w 150 ml wrzątku

Do podania

8 dużych jajek

łyżeczka posiekanego majeranku lub oregano

konfitura z maliny moroszki

plasterki marynowanych buraczków

Przygotowanie:

Zagotuj duży garnek osolonej wody. Włóż ziemniaki i marchewkę, gotuj 5 min, odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż boczek i mięso z pieczeni. Smaż na sporym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a mięso się przyrumieni.
Dodaj masło, a kiedy się rozpuści, włóż cebulę i smaż przez 5 min, regularnie mieszając, po czym dołóż ziemniaki, marchewkę i kiełbasę.
Rozłóż wszystkie składniki równą warstwą i smaż przez 5 min na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i tymianek, smaż przez kolejne kilka minut.
Zlej płyn z namoczonych grzybów, zachowując go na później. Posiekaj grzyby i włóż na patelnię, wlewając 50 ml płynu z ich moczenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, trzymaj na ogniu przez kolejne 5 min, tak, by od spodu utworzyła się przysmażona skórka, po czym wymieszaj, zeskrobują przysmażoną warstewkę z dna. Podsmażaj w ten sposób jeszcze parę razy, aż wszystko będzie równo zrumienione. Wyłóż na 6 talerzy, na każdym umieść surowe żółtko. Podawaj posypane majerankiem lub oregano, z konfiturą moroszkową i marynowanymi buraczkami.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.