Piotr Przykaza

Puttanesca


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Puttanesca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 oliwek

3 anchois

10-12 kaparów

½ cebuli

150-200 ml pomidorów pelati

sól

cukier

pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

makaron

natka pietruszki ilość wedle uznania

masło i olej

 

Przygotowanie:

Pokroić na małe cząstki oliwki, anchois i kapary. Na patelni podgrzać masło i oliwę. Wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dodać pokrojone składniki. Zalać wszystko pomidorami pelati i odparowywać ok. 3 minuty. Dodać cukier, sól, pieprz i pokrojony na drobne kawałki ząbek czosnku. Dodać makaron ugotowany al dente. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.