Anna Olson

Puszysty tort kokosowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.26)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Puszysty tort kokosowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 14 porcji



Ciasto

2 ¼ szklanki mąki tortowej

1 ½ szklanki cukru kryształu

1 szklanka wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

½ szklanki oleju roślinnego

7 jajek plus 3 białka

¾ szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka ekstraktu kokosowego

1 łyżka winianu potasu



Krem cytrynowy

1/3 szklanki soku cytrynowego

3 jajka

1 żółtko

½ szklanki cukru kryształu

120 g masła

1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Pomada śmietanowa

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1 szklanka śmietany kremówki (36%)

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu kokosowego

prażone wiórki kokosowe do dekoracji







Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wysypać wiórki kokosowe na blachę i prażyć ok. 10 minut, w trakcie pieczenia raz przemieszać. Wyjąć wiórki z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Oddzielić białka od żółtek.



Przygotować ciasto

Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier (zostawić dwie łyżki), uprażone wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sól. Zmieszać razem. Zrobić dołek w środku i wlać olej, dodać żółtka, wodę i oba ekstrakty. Ubić mikserem na gładką masę. Mikserem lub w malakserze ubić lekko 10 białek, dodać winian potasu i ubić na lekką pianę. Dodać zachowane 2 łyżki cukru i ubić na sztywno. Dodać jedną trzecią ubitych białek do ciasta i ostrożnie wymieszać ruchem od dołu. Dodać resztę białek i ostrożnie wymieszać ruchem od dołu. Wlać ciasto do wysokiej formy o średnicy 26 cm, z wyjmowanym kominkiem. Formy nie smarować tłuszczem. Piec 1 godzinę, nie otwierać drzwi piekarnika. Wyjąć ciasto z piekarnika, odwrócić formę do góry dnem i odstawić do ostygnięcia na 1,5 godziny. Następnie obkroić ciasto wokół ścianek, uderzyć foremką o blat i wyjąć ciasto z formy.



Przygotować krem cytrynowy

Do metalowej miski przecedzić przez sitko sok cytrynowy. Dodać jajka, żółtko, cukier i skórkę cytrynową. Wymieszać trzepaczką i postawić na garnku z lekko wrzącą wodą. Dodać masło w kawałkach i wymieszać. Gotować 10 – 15 minut, mieszając, aż masa stanie się gęsta i jasna. Zdjąć z ognia, przestudzić, przykryć powierzchnię kremu folią spożywczą i schłodzić w lodówce.



Przygotować pomadę śmietanową

W rondelku zmieszać widelcem cukier puder i skrobię kukurydzianą. Dodać ¼ szklanki śmietany, mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Przelać do miseczki i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać oba ekstrakty i wymieszać. Ubić lekko resztę śmietany, nie przerywając ubijania dodać śmietanę ze skrobią i ubić całość na sztywno.



Przekroić ciasto poziomo na trzy części. Rozsmarować połowę kremu cytrynowego na dolnej warstwie ciasta, przykryć drugą warstwą ciasta i rozsmarować resztę kremu. Przykryć ostatnią warstwą ciasta. Pokryć cały tort pomadą śmietanową i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.





© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.