James  Martin

Puszysty pudding


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Puszysty pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g masła

175 g mąki

175 g brązowego cukru

szczypta zmielonego cynamonu

skórkę starta z 1 pomarańczy

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 średniej wielkości jaja

2 czubate łyżki stołowe dżemu pomarańczowego

2 łyżki stołowe syropu trzcinowego

tłuszcz do posmarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć do robota kuchennego mąkę, masło i cukier. Dosyp cynamon, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia. Wbij jaja, dokładnie zmiksuj. Formę na pudding posmaruj grubo tłuszczem. Na dno wlej syrop trzcinowy i nałóż dżem pomarańczowy. Przelej do formy gotowe ciasto. Powinno sięgać najwyżej do trzech czwartych wysokości. Przykryj je folią aluminiową, w której zrobisz zakładkę. Obwiąż dookoła sznurkiem. Wstaw miskę do garnka. Na spodzie połóż żelazny krążek. Pudding gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Co 20 minut sprawdzaj poziom wody i dolewaj, żeby się nie wygotowała.
Wyjmij pudding z garnka, zdejmij folię, wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Crumble z borówką amerykańską
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Pudding ryżowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.