Sophie Dahl

Puszyste bliny gryczane z cheddarem, jajecznicą i wędzonym łososiem


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Puszyste bliny gryczane z cheddarem, jajecznicą i wędzonym łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Bliny:

175 g mąki gryczanej

300 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki mielonej gorczycy

150 g tartego cheddara

garstka posiekanego szczypiorku

białko z 4 jajek od kur z wolnego wybiegu albo ekologicznych (żółtka zachowaj)

łyżka masła



Jajecznica:

4 jajka od kur z wolnego wybiegu albo ekologicznych (i 4 żółtka z przepisu na bliny)

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

łyżka masła

garstka posiekanego szczypiorku

125 g wędzonego łososia

1 cytryna



Przygotuj ciasto na bliny:

Starannie wymieszaj mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Dodaj mieloną gorczycę, cheddar i szczypiorek, i wszystko przemieszaj. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do ciasta. Rozgrzej patelnię i roztop na niej nieco masła. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż bliny o średnicy ok. 10 cm, a gdy w cieście zaczną się pojawiać dziurki, a spód będzie złocisty, przełóż je na drugą stronę. Smaż, aż zużyjesz całe masło i ciasto. Przechowuj gotowe bliny na ciepłym talerzu pod folią aluminiową albo w ciepłym piekarniku.



Zrób jajecznicę:

Rozbełtaj jajka z żółtkami i dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię na małym ogniu, roztop łyżkę masła i wlej jajka. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie zrobił się z nich omlet. Po minucie zdejmij patelnię z ognia i zaczekaj, aż jajka same odpowiednio się zetną. Nałóż na talerze po 1-2 bliny i porcję jajecznicy, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Udrapuj plastry łososia, żeby ładnie wyglądały i podaj z cząstką cytryny.



© Sophie Dahl

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.