Puree ziemniaczane

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Puree ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg ziemniaków

5 łyżek masła

1 szklanka mleka

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Umyj dokładnie ziemniaki, włóż je do garnka z zimną wodą, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj je na średnim ogniu pół godziny, aż będą miękkie. Gorące ziemniaki obierz ze skórki i przetrzyj przez praskę lub utłucz - jeżeli ziemniaki będą zimne, puree się nie uda. Podgrzej mleko i wlej gorące do ziemniaków, postaw z powrotem na gazie, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.

powrót

Podobne przepisy

Omlet japoński
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia japońska
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.