Jacques Pépin

Puree z ziemniaków domowej roboty


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Puree z ziemniaków domowej roboty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4

5 dużych ziemniaków „do pieczenia”

sól

½ szklanki mleka i/lub śmietanki

podgrzanego w rondelku

2 lub więcej łyżek miękkiego masła

świeżo zmielony biały pieprz

 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach można upiec, ugotować na parze lub w kawałkach. Ten ostatni sposób opisano w tej wersji przepisu. Ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na kawałki. Zalać ziemniaki w garnku lekko osoloną wodą (1/2 łyżeczki soli na litr wody). Doprowadzić do wrzenia. Niezbyt dokładnie przykryć i gotować 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odkroić kawałek nożem i spróbować, aby mieć pewność, że są odpowiednio ugotowane. Z niedogotowanych ziemniaków nie da się zrobić puree. Odlać wodę (można ją zachować do zupy). Podrzucić kilkakrotnie na średnim ogniu, aż na dnie powstanie cienka warstwa ziemniaków. W ten sposób można się pozbyć nadmiaru wilgoci. Ciepłe ziemniaki można ubić tłuczkiem lub na średniej prędkości mikserem, dodając w czasie ubijania ¼ szklanki mleka i/lub śmietany. Powoli dolewać gorące mleko i/lub śmietanę na przemian z ½ łyżki masła. Uwaga, puree nie powinno być zbyt rzadkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać jak najszybciej. Im szybciej, tym lepiej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.