Tomasz Jakubiak

Puree z topinamburu i sera pleśniowego z kotlecikami jagnięcymi i sosem gruszkowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 4015

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5-6 kotlecików jagnięcych

seler

sól

pieprz

kilka gałązek świeżego tymianku

szklanka soku z buraka

puree z topinamburu:

300 g ugotowanego topinamburu

łyżka masła

20 g sera pleśniowego

szczypta białego pieprzu

szczypta soli morskiej

2 łyżki orzechów włoskich

1/4 szklanki mleka

sos gruszkowy:

1,5 szklanki soku z gruszki

2-3 listki szałwii

granat

 

Przygotowanie:

Do miski zetrzyj seler. Dodaj świeży tymianek i dolej sok z buraka. Marynatę dopraw solą i pieprzem. Zalej nią kotleciki. Przygotuj puree. W misce ugnieć ugotowany topinambur z masłem i serem pleśniowym. Dopraw solą i pieprzem. Dosyp orzechów włoskich i dolej mleka. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Przygotuj sos gruszkowy. W rondelku podgrzej sok z gruszki z szałwią i pestkami granatu. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Patelnię grillową rozgrzej. Kotlety grilluj po 3 minuty z każdej strony. Puree smaż na patelni do momentu, aż płyny odparują. Gotowe. Kotleciki podawaj ze smażonym puree i sosem gruszkowym. Pycha!


powrót

Podobne przepisy

Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.