Claire Robinson

Puree z syropem klonowym i karmelizowaną cebulką


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Puree z syropem klonowym i karmelizowaną cebulką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 słodkie ziemniaki

1/3 miarki i dwie łyżki syropu klonowego klasy B *

dwie łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

cebula Vidalia

dwie łyżki masła

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone wykładamy na blachę i skrapiamy syropem klonowym oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z dodatkiem dwóch łyżek masła. Dodajemy pokrojoną cebulę. Dolewamy do niej 2 łyżki syropu klonowego. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż cebula się delikatnie skarmelizuje. Upieczone ziemniaki miksujemy. Dodajemy do nich jedną czwartą usmażonej cebulki. I znów delikatnie miksujemy. Resztą cebuli dekorujmy ziemniaczane puree.

powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Opiekana dynia
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.