Delia  Smith

Puree z oliwą i czosnkiem


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Puree z oliwą i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Desiree)

2 łyżeczki soli

pieprz

8 łyżek stołowych oliwy z oliwek

3 obrane ząbki czosnku

 

 

Przygotowanie:


Oliwę podgrzewamy z czosnkiem przez 50 minut na małym ogniu. Ziemniaki jak najcieniej obieramy, kroimy na jednakowej, średniej wielkości kawałki, zalewamy wrzątkiem, by ledwo były przykryte wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy powoli przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odlewamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka.
Lekko rozgniatamy je widelcem, a następnie miksujemy elektrycznym mikserem na gładką, aksamitną i puszystą masę. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, a na koniec mieszamy mikserem z aromatyzowaną oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Rillette z łososia
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka posche z sałatką z buraczków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.