Lucinda Scala  Quinn

Purée ziemniaczane z ricottą


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Purée ziemniaczane z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 bardzo dużych ziemniaków

umytych

ze skórką

½ szklanki mleka

4 łyżki (55 g) miękkiego masła

1 szklanka (225 g) ricotty lub serka wiejskiego

gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Włożyć ziemniaki do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut. Ziemniaki mają być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Odlać i odstawić, aby trochę przestygły. Następnie zdjąć skórkę i pokroić ziemniaki w grubą kostkę. Do garnka po gotowaniu ziemniaków wlać mleko, dodać masło i podgrzewać na najmniejszym ogniu, aż masło się roztopi. Z powrotem włożyć do garnka ziemniaki i utłuc je na grube purée. Dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.