Anne Burrell

Purée z selera i ziemniaków


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Purée z selera i ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę

zalane zimną wodą (jeśli masz specjalny młynek do warzyw

nie musisz obierać ziemniaków)

sól

1 duży korzeń selera

obrany

pokrojony w kostkę takiej samej wielkości jak ziemniaki

1-1 ½ filiżanki gęstej śmietany

kilka łyżek zimnego masła

 

 

Przygotowanie:


Umieść pokrojone ziemniaki w sporym garnku, który pomieści również seler. Dolej tyle wody, by pokryła wszystkie warzywa. Dodaj sól. Zagotuj ziemniaki. Kiedy woda zawrze, odczekaj 10 minut i wrzuć do garnka seler. Gotuj aż warzywa zmiękną i dokładnie je odcedź.
W rondelku zagotuj śmietanę. Tymczasem warzywa przeciśnij przez młynek. Jeśli nie masz młynka, użyj malaksera lub zwykłego tłuczka (wtedy ziemniaki muszą być uprzednio obrane). Dodaj ¼ gorącej śmietany i dwie łyżki masła. Zamieszaj energicznie, aż wszystkie składniki się połączą. Powtarzaj tą czynność aż zużyjesz całą śmietanę i masło. Spróbuj, czy nie potrzeba więcej soli. Podaj od razu w rozgrzanym naczyniu lub przechowuj w cieple.

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.