Anjum  Anand

Purée z manioku


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Purée z manioku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g bulw manioku

obranych i pokrojonych w dużą kostkę

1½ łyżki oleju roślinnego

½ łyżeczki nasion gorczycy

½ łyżeczki nasion kminu

¾ łyżeczki nasion kopru włoskiego

1 mała cebula

posiekana

2 zielone papryczki chilli

w całości

ponakłuwane ostrym nożem

15 liści curry

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżeczka garam masala

3 łyżki śmietany

3 łyżki świeżo startego miąższu kokosa

300 ml mleka

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

1-2 łyżeczki soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić. Tymczasem rozgrzać na patelni olej. Dodać gorczycę i kmin, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż nasiona zaczną strzelać. Dodać nasiona kopru włoskiego, cebulę i papryczki. Smażyć 4-5 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać liście curry i czosnek, i smażyć około minuty, aż czosnek się zrumieni. Dodać garam masalę, śmietanę i miąższ kokosa. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do manioku i powoli, stale mieszając, wlewać mleko, aby powstało gładkie purée. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.