Rick Stein

Pulpety rybne z sosem pomidorowym


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Tropikalne upały Tajlandii i kulinarny sen Dave’a (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb

Pulpety rybne z sosem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba (np. dorsz)

krewetki

jajko

białe mięso z kraba

2 garści bułki tartej

skórka starta z 1 cytryny

bazylia

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rybę pokroić na duże kawałki. Krewetki obrać ze skorupek. Posiekać bazylię. Rybę i krewetki wrzucić do malaksera i zmiksować. Dodać jajko i szybko zmiksować. Przełożyć masę do miski, dodać mięso z kraba, bułkę tartą, skórkę z cytryny i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem i wszystko razem wymieszać. Uformować pulpety wielkości orzechów włoskich. Przygotować sos: posiekać czosnek i cebulę. Pomidory przekroić, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę i smażyć na średnim ogniu aż się zeszkli. Dodać pomidory, liście laurowe, gałązki tymianku, ocet winny, sól i pieprz. Smażyć aż pomidory się rozgotują i rozpadną. Przecedzić przez stożkowe sito, dobrze wyciskając wszystek sos. W międzyczasie zagotować wodę na makaron. Przelać sos do czystego rondla i doprowadzić do wrzenia. Włożyć pulpety do sosu i gotować 3-5 minut. Trzymać w cieple. Wrzucić makaron do osolonej wody i ugotować al dente. Makaron odcedzić i nałożyć na ogrzane talerze, na wierzch wyłożyć pulpety i polać sosem. Posypać posiekaną bazylią i startym Parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rolada z sandacza
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z curry i garam masalą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Gotowany pstrąg
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.