Marieta  Marecka

Pulpety rybne faszerowane śliwkami kalifornijskimi w galarecie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie

Pulpety rybne faszerowane śliwkami kalifornijskimi w galarecie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 - 500 g filetów z mintaja

600-700 ml bulionu rybnego

2 łyżki melisy cytrynowej

1 limonka

1 skórka z cytryny

2 gałązki estragonu

250 g śliwki kalifornijskiej

5 łyżek żelatyny

2 jaja

2 łyżki śmietany

2 łyżki kaszy manny

1 łyżeczka miodu

1 białko

sól

pieprz

listki melisy

 

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy wodą, dodajemy skórkę ściętą z cytryny i gotujemy, aż zmiękną. Odsączamy i studzimy.
Rybę kroimy w mniejszą kostkę i mielimy w maszynce do mięsa lub w malakserze.
Dodajemy zimną śmietanę, poszatkowaną melisę, skórkę z połowy limonki, 2 jaja, kaszę mannę, sól, pieprz i łyżeczkę miodu.
Miksujemy razem i mokrymi dłońmi formujemy placuszek.
Na środek kładziemy 1-2 namoczone śliwki i formujemy pulpeciki. Odkładamy je na talerz posmarowany olejem, żeby się nie kleiły.
Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego gałązki estragonu i 3 plastry limonki. Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu, ostrożnie wkładamy surowe pulpety. Gotujemy ok. 15-17 minut i wyciągamy do wystudzenia.
Bulion przecedzamy przez gęstą gazę i podgrzewamy do zagotowania.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Dolewamy do niej 1-2 chochle bulionu i dokładnie rozprowadzamy.
Następnie wlewamy do garnka z bulionem i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Do szklaneczek lub foremek wkładamy ugotowane pulpety, dekorujemy listkami melisy i zalewamy chłodnym bulionem. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Podajemy z ćwiartkami cytryny lub limonki i pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lin zapiekany z ziołami ze smażoną cykorią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Sylvvia

postów: 4

21.12.2015 12:50

CYTUJ

wygląda super!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.