Tomasz Jakubiak

Pulpety jagnięce w sosie z kiszonych pomidorów


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 2052

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mielonej jagnięciny

łyżeczka mielonego imbiru

łyżeczka kurkumy

łyżeczka czosnku niedźwiedziego

łyżeczka kardamonu

sól

łyżeczka uprażonych ziaren kolendry

łyżeczka uprażonych ziaren kminu rzymskiego

masło

olej do smażenia

Sos:

6 ząbków ukiszonego czosnku

główka upieczonego czosnku

papryczka chili

5-6 kiszonych pomidorów

3 listki szałwii

5 zielonych oliwek

1/2 szklanki białego wina

1/2 pęczka koperku

2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski i dopraw przyprawami. Wymieszaj, uformuj pulpeciki i podsmaż je na maśle i oleju. Na tłuszczu, który został po smażeniu pulpecików, podsmaż czosnek, pokrojoną papryczkę chili, pokrojone oliwki, listki szałwii i całe kiszone pomidory. Dolej wino. Na koniec rozgnieć wszystkie składniki sosu.
Dodaj pulpety i duś przez 15 minut. Do zredukowanego, gotowego sosu dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie rozgnieć wszystkie składniki. Na patelnię dodaj pulpety i śmietanę. Całość posyp koperkiem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć. Dodaj skórkę z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Puree podawaj z pulpecikami jagnięcymi. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.