Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800g wołowiny pieczeniowej

2 cebule

1 marchew

1 łodyga selera naciowego

4 goździki

2 ziarnka pieprzu

1 gałązka rozmarynu

1 ząbek czosnku

1 pęczek pietruszki

1 pęczek bazylii

1/4l. czerwonego wina

400g dojrzałych pomidorów

1 jajo

2 łyżki startego sera parmigiano

1 szczypta startej gałki muszkatołowej

20g rodzynek sułtańskich

20g orzeszków pinoli

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Cebule obieramy, obcinamy końcówki marchwi i obieramy, seler oczyszczamy z włókien. Warzywa myjemy i siekamy. Obieramy czosnek i kroimy wraz z umytą pietruszką i bazylią. Sparzamy pomidory we wrzącej wodzie, odcedzamy, obieramy, usuwamy nasiona, osuszamy i kroimy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, dodajemy pokrojoną cebulę, seler i marchew, rozmaryn, goździki i ziarenka pieprzu. Zalewamy winem i marynujemy przez 3-4 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną pietruszkę i bazylię. Odsączone z marynaty i osuszone mięso, natarte solą i pieprzem, smażymy na żywym ogniu, dopóki mięso nie nabierze ze wszystkich stron złotego koloru. Dodajemy odsączone z marynaty warzywa i smażymy przez 5-6 minut. Na koniec dodajemy pomidory i marynatę. Dusimy na umiarkowanym ogniu około półtorej godziny. Pod koniec gotowania kroimy na kawałeczki mięso, następnie drobno siekamy, przekładamy do naczynia, odcedzamy warzywa, przecieramy przez sito, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajo, starty ser parmigiano (parmezan), rodzynki, orzeszki pinoli, gałkę muszkatołowa, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, dopóki wszystkie składniki się ze sobą nie połączą. Formujemy pulpeciki, spłaszczamy i układamy w posmarowanej oliwą brytfannie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 10 minut. Podajemy gorące. Nasza rada: jeżeli wcześniej przygotujemy pieczeń, to wówczas czas przyrządzania potrawy skraca się do 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszona wątróbka cielęca z puree z bryndzą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.