Brygida Kosel

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


½ kg mielonego mięsa drobiowego
2 cebule
2 jajka
mąka do obtoczenia
koperek
śmietana 30%
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie:

1 kg mielonego mięsa drobiowego dokładnie wymieszać z 2 jajkami oraz dobrze poszatkowaną cebulą. Dodać szczyptę soli oraz bardzo dużo pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kuleczki. Można zanurzyć ręce w zimnej wodzie – wtedy mięso nie będzie do nich przywierać. Przygotowane pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju dosłownie przez chwilę. Dzięki temu z pewnością się nie rozpadną i będą miały cudowny kolor. Obsmażone pulpeciki przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody oraz 30-procentowej śmietany. Należy pamiętać, by śmietany dodać dwukrotnie więcej niż wody. Gotować około 20 minut. Na koniec dorzucić drobno poszatkowany koperek. Wymieszać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.