Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym

Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki
½ kg mielonego mięsa drobiowego
2 cebule
2 jajka
mąka do obtoczenia
koperek
śmietana 30%
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie
1 kg mielonego mięsa drobiowego dokładnie wymieszać z 2 jajkami oraz dobrze poszatkowaną cebulą. Dodać szczyptę soli oraz bardzo dużo pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować kuleczki. Można zanurzyć ręce w zimnej wodzie – wtedy mięso nie będzie do nich przywierać. Przygotowane pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju dosłownie przez chwilę. Dzięki temu z pewnością się nie rozpadną i będą miały cudowny kolor. Obsmażone pulpeciki przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody oraz 30-procentowej śmietany. Należy pamiętać, by śmietany dodać dwukrotnie więcej niż wody. Gotować około 20 minut. Na koniec dorzucić drobno poszatkowany koperek. Wymieszać.

© Brygida Kosel

skomentuj przepis >>