Brygida Kosel

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg mielonego mięsa drobiowego

2 cebule

2 jajka

mąka do obtoczenia

koperek

śmietana 30%

oliwa

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


1 kg mielonego mięsa drobiowego dokładnie wymieszać z 2 jajkami oraz dobrze poszatkowaną cebulą. Dodać szczyptę soli oraz bardzo dużo pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszać.
Z przygotowanej masy formować kuleczki. Można zanurzyć ręce w zimnej wodzie – wtedy mięso nie będzie do nich przywierać. Przygotowane pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju dosłownie przez chwilę. Dzięki temu z pewnością się nie rozpadną i będą miały cudowny kolor. Obsmażone pulpeciki przełożyć do rondla, dolać odrobinę wody oraz 30-procentowej śmietany. Należy pamiętać, by śmietany dodać dwukrotnie więcej niż wody. Gotować około 20 minut. Na koniec dorzucić drobno poszatkowany koperek. Wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Schab pieczony ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Michasia

postów: 1

04.12.2015 14:32

CYTUJ

1kg mięsa czy 1/2 bo w przepisie jest 1kg a w składnikach 1/2 kg mięsa mielonego

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.