Donna Hay

Pulpeciki jagnięce w greckim stylu


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pulpeciki jagnięce w greckim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

⅓ szklanki (65 g) kuskusu

⅔ szklanki (160 ml) bulionu drobiowego

300 g mielonej jagnięciny

1 łyżka miodu

1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu

sól morska i grubo mielony czarny pieprz

80 g fety

grubo pokruszonej

chlebki pita

hummus

liście młodego szpinaku

mięta i połówki pomidorków koktajlowych

do podania

 

Przygotowanie:

Wsypać kuskus do miski i zalać gorącym bulionem. Przykryć folią spożywczą i odstawić, aż wchłonie cały bulion. Dokładnie wymieszać kuskus, jagnięcinę, miód, skórkę cytrynową, rozmaryn, sól i pieprz. Dodać fetę i ponownie delikatnie wymieszać. Z masy formować pulpeciki, używając miarki o pojemności 125 ml. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni na średnim ogniu, po 4 – 5 minut z każdej strony. Posmarować chlebki pita humusem. Na wierzchu położyć szpinak, miętę, pomidorki oraz pulpeciki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.