Pulled pork – wieprzowina długo pieczona

Pulled pork
Oceń przepis:
329 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2,5 kg kawałek wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta
  • Marynata I – solanka:
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 litry wody
  • 2-3 łyżki mieszanki przypraw Marynata II (składniki poniżej)
  • Marynata II – mieszanka przypraw:
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka chilli
  • 1 łyżka mielonego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Sos do podania:
  • 300 ml dobrej jakości ketchupu
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól,
  • pieprz
  • 1 mała cebula

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę II – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebule i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami.
Przygotowujemy solankę, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu, aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II. Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin.
Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę, aż zrumieni się wierzch. Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na 40 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki, podajemy w bułce, tortilli lub naleśniku, polane zimnym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA