Marieta  Marecka

Pulled pork – wieprzowina długo pieczona


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 30812

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2,5 kg kawałek wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta

Marynata I – solanka:

3 łyżki soli

5 łyżek brązowego cukru

2 liście laurowe

2 litry wody

2-3 łyżki mieszanki przypraw Marynata II (składniki poniżej)

Marynata II – mieszanka przypraw:

100 g brązowego cukru

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżka chilli

1 łyżka mielonego zielonego pieprzu

1 łyżka papryki wędzonej

1 łyżka soli

1 łyżka cayenne

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

Sos do podania:

300 ml dobrej jakości ketchupu

150 ml octu jabłkowego

75 g cukru trzcinowego

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżeczka chilli

sól,

pieprz

1 mała cebula

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę II – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebule i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami.
Przygotowujemy solankę, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu, aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II. Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin.
Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę, aż zrumieni się wierzch. Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na 40 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki, podajemy w bułce, tortilli lub naleśniku, polane zimnym sosem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Mandor

postów: 6

15.02.2017 14:13

CYTUJ

No to ile tego octu?

mrhhrupek

postów: 1

01.01.2017 21:49

CYTUJ

Chciałem się upewnić co do ilości octu jabłkowego w sosie, 150 ml???
Już mieszając czułem, że coś jest nie tak, sos poszedł do zlewu...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.