Delia  Smith

Puddingi z topioną czekoladą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Puddingi z topioną czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag ciemnej

siedemdziesięciopięcioprocentowej czekolady

20 dag masła

2 łyżki brandy

4 całe jajka oraz 4 żółtka

10 dag drobnego cukru

półtorej łyżeczki esencji waniliowej

7 dag mąki

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę z masłem i dodatkiem brandy powoli roztapiamy na parze. Do dużej, głębokiej miski wbijamy całe jajka oraz żółtka. Dodajemy cukier, oraz esencję waniliową. Ubijamy jajka z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i podwoi objętość. Do kogla - mogla ostrożnie dodajemy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i znów mieszamy.
8 miseczek o pojemności około 200 ml smarujemy masłem, napełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy 10 – 12 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorący deser podajemy z mocno schłodzoną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.