Jacek Sikora

Pudding


Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duża puszka brzoskwiń

3 łyżeczki mielonego imbiru

trzy tabliczki ciemnej czekolady

½ kostki masła

80g mąki

2 jajka

75 g cukru

proszek do pieczenia

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Posmarować masłem foremkę (najlepiej o wymiarach 22x22 cm). Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Brzoskwinie z puszki odcedzić i pokroić w dość grubą kostkę. Masło i 2/3 czekolady rozpuścić w mikrofalówce. Ubić jajka z cukrem i dodać do nich masło i czekoladę. Delikatnie mieszając dodać mąkę i proszek do pieczenia, a także resztę czekolady w kawałkach oraz imbir. W foremce ułożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć je przygotowaną mieszanką. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Potem wyjąć, przykryć folią aluminiową i dalej piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z formy owocami do góry. Ciasto posypać cukrem pudrem.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.