Pudding ze śliwkami

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

Pudding ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

200 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)

2 łyżki miodu

125 g masła

125 g jasnego cukru muscovado

350 g śliwek

2 duże jajka

240 ml mleka



sos śliwkowy:

5 śliwek

1 łyżka jasnego cukru muscovado

1 łyżka masła

1 łyżka syropu z imbiru w syropie

śmietana kremówka



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i imbirem. W naczyniu delikatnie podgrzewamy golden syrup, miód i masło, aż masło się roztopi. Dodajemy cukier muscovado. Odstawiamy do ostudzenia. Przekrawamy śliwki na pół albo na ćwiartki, jeśli są duże. Usuwamy pestki. Wbijamy jajka do naczynia, dolewamy mleko i lekko rozbijamy. Miksturę z miodem i masłem dodajemy do mąki i mieszamy dużą metalową łyżką. Dodajemy jajka z mlekiem, dalej mieszając, aż otrzymamy rzadkie ciasto bez grudek. Wlewamy ciasto do formy, dodajemy śliwki i pieczemy 30-35 minut. Przygotowujemy sos: pokrojone śliwki przekładamy do garnka, w którym podgrzewaliśmy miód. Dodajemy cukier, masło i syrop. Nakrywamy i pozostawiamy na ogniu. Podajemy ciasto z sosem śliwkowym i śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z wiśniami na marsali
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa