Pudding ze śliwkami

Pudding ze śliwkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
200 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)
2 łyżki miodu
125 g masła
125 g jasnego cukru muscovado
350 g śliwek
2 duże jajka
240 ml mleka

sos śliwkowy:
5 śliwek
1 łyżka jasnego cukru muscovado
1 łyżka masła
1 łyżka syropu z imbiru w syropie
śmietana kremówka

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i imbirem. W naczyniu delikatnie podgrzewamy golden syrup, miód i masło, aż masło się roztopi. Dodajemy cukier muscovado. Odstawiamy do ostudzenia. Przekrawamy śliwki na pół albo na ćwiartki, jeśli są duże. Usuwamy pestki. Wbijamy jajka do naczynia, dolewamy mleko i lekko rozbijamy. Miksturę z miodem i masłem dodajemy do mąki i mieszamy dużą metalową łyżką. Dodajemy jajka z mlekiem, dalej mieszając, aż otrzymamy rzadkie ciasto bez grudek. Wlewamy ciasto do formy, dodajemy śliwki i pieczemy 30-35 minut. Przygotowujemy sos: pokrojone śliwki przekładamy do garnka, w którym podgrzewaliśmy miód. Dodajemy cukier, masło i syrop. Nakrywamy i pozostawiamy na ogniu. Podajemy ciasto z sosem śliwkowym i śmietaną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA