Pudding z wołowiną i ostrygami

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pudding z wołowiną i ostrygami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na ciasto:

700 g mąki ze środkiem spulchniającym + nieco do oprószenia

1 szczypta soli

350 g posiekanego łoju wołowego



Na nadzienie:

800 g pręgi wołowej, pokrojonej na kawałki

2 łyżki mąki z solą i pieprzem

kawałek masła

2 cebule, posiekane

2 ząbki czosnku, grubo posiekane

4 ostrygi skalne, odcięte od muszli

100 ml porteru lub podobnego ciemnego piwa

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łodygi świeżego tymianku

1 listek laurowy



Do grillowanych ostryg:

4 ostrygi skalne, odcięte od muszli

1 garść bułki tartej

1 garść posiekanej natki

skórka otarta z ½ cytryny



Przygotowanie:

Ciasto: mąkę z solą przesiej do dużej miski. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, dodaj łój i wymieszaj z mąką za pomocą noża. Dodaj kilka kropel zimnej wody i dalej mieszaj nożem, aż powstanie lepkie ciasto.

Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i lekko zagnieć, aż stanie się gładkie i elastyczne. ¼ ciasta oddziel i odłóż na bok. Pozostałe ciasto podziel na 4 równe części i każdą rozwałkuj. Powinny powstać placki o grubości 1 cm.

Natłuść 4 formy do puddingu, każdy o pojemności pół litra. Każdą formę wyłóż plackiem. Krawędź ciasta powinna wystawać.

Nadzienie: obtocz wołowinę w mące. Połącz z cebulą, czosnkiem, ostrygami (z sokami), piwem, koncentratem pomidorowym i ziołami. Wypełnij 4 formy. Upewnij się, że w każdej znalazła się jedna ostryga.

Odłożone wcześniej ciasto podziel na 4 równe części i rozwałkuj. Placuszkami nakryj nadzienie z formach, zlep brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Owiń foremki papierem do pieczenia, a potem folią aluminiowa. Zrób zakładki, by ciasto mogło urosnąć. Zabezpiecz paczuszki sznurkiem spożywczym.

Umieść foremki w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 3-4 godziny, dodając w razie potrzeby wodę.

Grillowane ostrygi: odcięte ostrygi umieść w połówkach muszli, a te ustaw na kopczykach soli, aby trzymały się stabilnie. Połącz bułkę tartą, natkę i skórkę z cytryny. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wypełnij miksturą muszelki. Umieść pod opiekaczem i piecz, aż farsz się zrumieni.

Podaj ostrygi do puddingu.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.