Antony Worrall Thompson

Pudding z ryżu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pudding z ryżu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g migdałów bez skórki

150 g ryżu

90 g cukru

2 kawałki cynamonu lub kasji

90 g masła

1 szczypta soli

½ łyżeczki esencji migdałowej

425 ml mleka

prażone migdały

szczypta cynamonu

płynny miód

 

 

Przygotowanie:


Migdały umieścić w malakserze, dolać ok. 100 ml ciepłej wody i zmiksować na niezbyt gładką masę. Wlać mleko do rondla i podgrzać. Wsypać ryż i cukier i wymieszać. Dodać kawałki cynamonu lub kasji, masło, esencję migdałową i pastę ze zmielonych migdałów. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Potem gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Rozłożyć pudding na miseczki, posypać prażonymi migdałami, oprószyć cynamonem i skropić miodem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.