Janella  Purcell

Pudding z ricotty


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki kandyzowanej skórki z cytrusów

łyżka ciemnych rodzynek

łyżka jasnych rodzynek

łyżka koryntek

¼ filiżanki brandy albo likieru owocowego

4 duże jajka

1/3 filiżanki cukru

675 g ricotta albo twarogu

skórka z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mąki

sól

łyżka niesolonego masła

¼ filiżanki bułki tartej

cukier puder

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Posiekaną skórkę cytrusów wymieszać z rodzynkami, koryntkami i brandy. Odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym połączyć żółtka, cukier, ser, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Jeśli używamy miksera, najpierw należy ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać ser, aromat i mąkę. Dolać do ciasta brandy, w której moczyły się rodzynki. Wyrobić. Dodać skórkę i rodzynki. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Dodać 1/3 mieszanki serowej. Delikatnie rozmieszać. Dołożyć resztę masy. Wymieszać. Formę do sufletu wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać masę puddingową. Formę ustawić na blasze wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy naczynia. Piec przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawić pudding w kąpieli wodnej przez 30 minut. Następnie odciąć go od formy nożem o wąskim ostrzu. Przykryć formę talerzem i odwrócić. Pudding podawać posypany cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.