Pudding z panettone i ricotty

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pudding z panettone i ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ricotty

150 g miałkiego cukru

70 g kandyzowanych owoców i skórki cytrusów

40 g płatków migdałowych

50 g gorzkiej czekolady

30 – 40 g kakao plus trochę do posypania

600 g panettone

175 ml vin santo

 

 

Przygotowanie:


Kandyzowane owoce i skórkę pokroić w drobną kostkę, czekoladę drobno posiekać. Pokroić panettone: najpierw 2 krążki o grubości 2,5 cm ze spodu, potem resztę w plastry tej samej grubości. Podzielić ricottę na dwie części i włożyć do dwóch misek. Do każdej dodać połowę cukru i utrzeć na gładką masę. Do jednej części wsypać kakao i dobrze wymieszać. Do obu części dodać po połowie owoców kandyzowanych, migdałów i czekolady. Dobrze wymieszać. Formę do puddingu o średnicy 15 cm lub głęboką miskę wyłożyć folią spożywczą tak, by zwisała na zewnątrz. Wyłożyć formę plastrami ciasta i z pomocą pędzla obficie zwilżyć je vin santo. Nałożyć jasną masę, mniej więcej do połowy formy. Przykryć masę serową krążkiem ciasta i zwilżyć je vin santo. Wyłożyć masę z kakao, przykryć krążkiem ciasta i zwilżyć je resztą vin santo. Zawinąć na ciasto zwisające brzegi folii, przykryć talerzykiem, obciążyć (na przykład dużą puszką lub torbą cukru) i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki, odwinąć brzegi folii, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Usunąć foremkę i folię. Oprószyć kakao, pokroić na porcje, rozłożyć na talerzyki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Koktajl z owoców leśnych
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

toskaniau

postów: 41

14.12.2011 13:56

CYTUJ

szkoda tylko , ze nie napisaliscie, ze Panettone.. to pane di Tonne.. Tonne to piekarz, ktory ja wymyslil.....:O0 z czasem nazwe skrocono do Panetonne..:O)

toskaniau

postów: 41

14.12.2011 13:55

CYTUJ

mniami....dziekuje..:O)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.