Pudding z owoców tropikalnych

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Pudding z owoców tropikalnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g mieszanki owoców tropikalnych

np. gujawa

ananas

mango

kiwi

papaja

miechunka. Należy je obrać i pokroić w średnią kostkę

10 kromek białego chleba bez skórki

300 ml soku owocowego (pomarańczowy

ananasowy

żurawinowy)

100 g miałkiego cukru (ilość zależy od słodyczy owoców i można dodać mniej)

sok i skórka starta z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

W rondlu na małym ogniu podgrzewać cukier, sok z cytryny i sok owocowy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać wszystkie owoce i gotować przez 3-5 minut, zależnie od stopnia ich dojrzałości. Kokilki wyłożyć folią spożywczą tak, by wystawała na zewnątrz. Następnie wyłożyć dokładnie kromkami chleba. Wypełnić owocami, dolać część syropu, w którym się gotowały. Przykryć krążkami wyciętym z kromki chleba. Zawinąć folię spożywczą do środka tak, by przykryła wierzch puddingu. Przykryć talerzykami i docisnąć. Zostawić na noc w lodówce. Wyjąć z kokilek na talerzyki. Podawać z lodami waniliowymi i syropem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.