Anna Olson

Pudding z masłem orzechowym i dżemem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding z masłem orzechowym i dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki niesolonego masła

2/3 szklanki masła arachidowego

1¾ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

2 żółtka

2 jajka

1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

6 szklanek pokrojonej w średnią kostkę chałki

2/3 szklanki dżemu malinowego lub innego

miałki cukier

do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175°C. Stop masło i połową wysmaruj wnętrze żaroodpornej foremki za pomocą pędzla. Dodaj masło arachidowe do pozostałego stopionego masła i podgrzej na małym ogniu, aż zrobi się rzadsze. Zdejmij naczynie z ognia i wmieszaj mleko, następnie żółtka oraz całe jajka, a także cukier i wanilię. Wymieszaj z pokrojoną chałką i odstaw na 10 min. Przełóż wszystko do przygotowanej formy i rozłóż dżem łyżeczką, dociskając lekko, żeby się zapadł w pudding. Posyp drobnym cukrem. Wstaw naczynie z puddingiem do większej głębokiej brytfanki i wypełnij ją do wysokości kilku centymetrów gorącą wodą z kranu. Wstaw wszystko do piekarnika na 50 min, aż masa zezłoci się i zestali. Odstaw pudding na co najmniej 30 min przed podaniem.
Pudding można podawać na ciepło lub schłodzony.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.