Gary  Rhodes

Pudding z gruszek comice i sos czekoladowy


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z gruszek comice i sos czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki puddingu:

2 gruszki comice

200 g pszennej mąki + do oprószenia formy

150 g masła o temperaturze pokojowej + do wysmarowania formy

150 g miałkiego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka przyprawy do pierników

3 łyżeczki proszku do pieczenia

sok i skórka starta z 2 limonek

2 jaja



Składniki sosu:

100 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietany 18%

25 g masła



Składniki gruszek na wierzch:

1-2 gruszki comice

duży kawałek masła

2 łyżki stołowe wody

1 czubata łyżeczka miałkiego cukru



Przygotowanie puddingu:

Obierz 2 gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć je do soku z limonek, żeby nie straciły koloru. Odsącz i odstaw. Do miski przesiej mąkę. Dorzuć masło, cukier, szczyptę soli, przyprawę do pierników i proszek do pieczenia. Dodaj także drobno startą skórkę z limonek. Wbij dwa jaja. Mikserem ręcznym ubij razem wszystkie składniki. Dołóż pokrojone gruszki i wymieszaj. Ciasto powinno niemal spadać z łyżki. Formę o pojemności litra nasmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do środka całe ciasto. Przykryj je folią aluminiową posmarowaną masłem. Wstaw do naczynia do gotowania na parze. Pudding tej wielkości powinien gotować się na parze przez 2 godziny-2 godziny i kwadrans. Można zrobić pojedyncze porcje, po 150 mililitrów, które należy gotować od 50-ciu minut do godziny.

Gotowy pudding przykryty folią aluminiową, po wyjęciu z naczynia, powinien odczekać przed podaniem od 5-ciu do 10-ciu minut.



Przygotowanie sosu:

Połam gorzką czekoladę. Wrzuć do miski. Dolej śmietanę, dorzuć masło. Ustaw miskę nad garnkiem z wrzątkiem. Woda powinna gotować się na małym ogniu i nie może dotykać dna miski. Od czasu do czasu mieszaj, aż się roztopią i postanie gęsty sos.



Przygotowanie dekoracji:

Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazdo nasienne. Pokrój, jak do puddingu, tylko w większe kawałki. Wrzuć do soku z limonek. Po chwili odcedź. Gruszki usmaż na dużym kawałku masła. Dolej wodę, dosyp cukier. Gdy cząstki zmiękną, powinien powstać lekki, gruszkowo-maślany syrop. Wyjmij pudding z formy. Na wierzch i dookoła połóż owoce, polej gorącym sosem czekoladowym.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 12”

powrót

Podobne przepisy

Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.