James  Martin

Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding z francuskich rogalików z białą czekoladą i whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml mleka

500 ml śmietany kremówki

1 laska wanilii

rozcięta wzdłuż

3 jajka

5 żółtek

200 g drobnego cukru

4 francuskie rogaliki

pokrojone na kromki

25 g sułtanek

25 g stopionego masła

175 g startej białej czekolady

3 łyżki whisky

55 g dżemu morelowego

cukier puder do oprószenia

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wlej do rondla mleko i śmietanę, dodaj wanilię i powoli doprowadź do wrzenia. Rozbij jajka do dużej miski i ubij wraz z dodatkowymi żółtkami i cukrem na jasną, puszystą masę. Ułóż kromki rogalików w żaroodpornym naczyniu, nasuwając je nieco na siebie. Posyp je sułtankami i zalej stopionym masłem. Po zagotowaniu zawartości rondla zdejmij go z ognia i odstaw, by mleczna mieszanina nieco ostygła. Dodaj mieszaninę jajeczną oraz utartą czekoladę i dobrze wymieszaj. Odstaw rondel na kilka minut, żeby czekolada się stopiła. Mieszaj od czasu do czasu. Dolej whisky, a następnie przecedź sos przez sito wprost na kromki rogalików. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i piecz 15-20 minut, do momentu, aż pieczywo wchłonie część sosu, a reszta prawie się zestali. Wyjmij naczynie z piekarnika, na wierzch nałóż dżem i posyp cukrem pudrem. Skarmelizuj wierzch puddingu płomieniem palnika kuchennego lub podstaw pod rozgrzany grill. Odstaw pudding, żeby ostygł przed podaniem do temperatury otoczenia. Podawaj porcje z kulką lodów, ozdobione gałązką świeżej mięty.

powrót

Podobne przepisy

Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.